Архиве аутора: Tamara Popović

Мобилни телефони и интернет

Moбилни телефони

Почетком 70-их настали су први мобилни телефони.Motorola DynaTAC се сматра првим мобилним телефоном.Настао је 1973.године али је у сериjској продаји пуштен тек 10 година касније и то по цени од 4.000 долара.За проналазача овог телефона се сматра др.Martin Cooper.Главни проблем овог првог мобилног телефона је његова огромна величина,тако да је више подсећао на неки бежични фиксни телефон него мобилни.  

пописМоторола DynaTC
1989.године Motorola је направила нови мобилни телефон Motorola MicroTAC.Ова верзија мобилног телефона је далеко мања од модела Motorolа DynaTC.Захваљујући својој величини могао је да стане у џеп,а његова антена је могла да се подигне или спусти што код претходне верзије није могло.

motorola-microtac-etacs-1 Моторола MicroTAC
1996. године Motorola је лансирала још једну верзију мобилног телефон.Реч је о моделу Motorolа StarTAC.Ово је први преклопни уређај који се појавио на тржишту и који је имао вибрацију.Такође,овај мобилни телефон је поседовао календар,сат,дигитрон што претходни модели нису имали.Оно што је била још једна предност овог телефона у односу на претходну верзију јесте што је био знатно тањи и много је лакше могао да се стави у џем.
пописр Моторола StarTAC

Међутим главни проблем ових моторолиних телефона јесте што су били веома скупи и поготово у Србији није могао свако да их приушти.Почетком 21.века у Србији је почео свако полако да приушти ову малу стварчицу.Неки од популарних модела телефона код нас су:
DSCI8214Еricsson 628
imagesAlcatel DB
1Siemens A35
5Nokia 7110
Први телефон који није имао интегрисану антену је Nokia 3210.Овај телефон је био и те како популаран у Србији и најавио је можда и највећу бомбу у индустрији мобилних телефона модел Nokia 3310.
images5Nokia 3210
Ако није најбољи онда барем најпопуларнији мобилни телефон је Nokia 3310.Неуништиви телефон који је био познат по чувеној игрици Snake.Као и 3210 и овај модел није имао интегрисану антену и био је мањи од претходника.
nokia-3310Nokia 3310
Први телефон са камером је SHARP J-SH04.Међутим иако је имао камеру слике су му биле веома лошег квалитета и овако као модел је био много ружан и помало застарео јер је имао интегрисану антену.

SharpJ-SH04SHARP J-SH04

Од 2006.године почиње инвазија телефона који имају интернет,могу да пусте MP3 музику,видео клипове,камеру,радио bluetooth и слично,а нису имали интегрисане антене.Сваки модел је нудио нешто више и боље од тога колико мегапиксела има камера до тога колику унутрашњу меморију има,па до тога да ли може да прими меморијску картицу и слично.
sony-ericsson-k320iSony Ericsson K320i
n95Nokia N95
Sony-Ericsson-K750Sony Ericsson K750i
Нову генерацију мобилних телефона су учили телефони осетљиви на додир,који су имали скоро исте садржаје као и претходне генерације само што нису имали тастатуру него је све радило путем додира на екран.Неки од представника ове генерације телефона су:
samsung-s3650-0Samsung S3650
nokia5400_WNokia 5400
333Samsung Star 2
Данас су најпопуларнији андроид и ајфон телефони.За разлику од претходне генерације ови телефони имају много боље карактеристике,али су мање издржљивији и доста скупљи.Неки од познатих модела су:
попис33Sony Xperia S
images44Samsung Galaxy S4
попис22HTC Desire S
55iPhone
Интернет
Интернет је светски систем умрежених рачунарских мрежа.Настанак интернета се веже за стварање ARPANET-a 1969.године.Он представља спој медија,рачунара и телекомуникација.Међутим,требало је 30 година да би се интернет наметнуо као највећа технолошка иновација у 20.веку.Данас се процењује да је негде око 2.000.000.000 поседује интернет.И ако смо рекли да је интернет настао 1969. године,ипак интернет који данас користимо је настао тек 1983. године.Творци данашњег интернета су Винтон Церф и Роберт Кан.
попис
Интернет чине хардверска компонента и систем софтверских слојева.Група за интернет инжењеринг је одговорна за дизајн интернетских софтверских система и води радне групе за постављање стандарда о различитим аспектима интернет архитектуре, отворене за сваког појединца.На званичном сајту групе за интернет инжењеринг се објављују резултати дискусија и коначни стандарди у низу радова,а сваки тај низ радова се зове Захтев за коментар или Request for Comments или скраћено RFC.Иначе прави назив Групе за интернет инжењеринг је Internet Engineering Task Force или скраћено IETF.
images
Литература: