FOLDER Folder je „fascikla“ u koju se po potrebi smeštaju fajlovi.Prva kompanija koja je pocela da koristi foldere je bila „Apple Lisa“.Koristi se u gotovo svim operativnim sistemima.Folderi su obicno prikazani ikonicom fascikle ali korisnik moze po potrebi da promeni izgled te ikonice koja bi mogla da ga podseti na nesto sto bi se nalazilo u tom folderu.U jednom folderu takodje moze da se smesti vise foldera.On moze da se preimenuje,da postane nevidljiv a I kod novijih sistema moze da se stavi sifra. Postoje I shortcut folderi koji sluze kao precice za neke druge failover koji su preveliki da se nalaze na desktopu. Obezbeđivanje centralnog mesta za smeštanje korisničkih podataka olakšava rad kada korisnici menjaju radne stanice, i olakšava pravljenje rezervnih kopija podataka svih korisnika u mreži. Kako bismo korisnicima omogućili da imaju lične foldere potrebno je da uradimo dve stvari: • Prvo, na serveru je potrebno napraviti deljeni folder unutar koga će se nalaziti korisnički lični folderi. • Drugo, potrebno je u svojstvima korisničkog naloga podesiti lokaciju ličnog foldera. Podrazumevane dozvole za novokreirane foldere omogućavaju svim korisnicima (lokalna grupa „USERS“) da kreiraju svoje fajlove i čitaju tuđe (ne i da ih menjaju i brišu). Takođe zbog nasleđivanja, ovakve dozvole se prenose i na podfoldere. Zbog toga ćemo prilikom kreiranja deljenog foldera za lične foldere korisnika izvršiti napredna podešavanja. Profili korisnika Kao i svi višekorisnički operativni sistemi, i Windows razlikuje pojedinačne korisnike računara, kao i podatke jednog korisnika od podataka drugih korisnika. Ne samo da svaki korisnik ima sopstvene dokumente u ličnom folderu, već je i kompletno korisničko okruženje jednog korisnika odvojeno i različito od okruženja drugih korisnika. Korisničko okruženje obuhvata sva podešavanja koja korisnik izvrši u toku sesije za računarom: podešavanja izgleda radne površine, stavke u menijima, mapirani mrežni diskovi, lista skorije otvaranih dokumenata, sva podešavanja koja korisnik može da izvrši u kontolnom panelu. Grupne polise Grupne polise (Group Policy – GP) specificiraju podešavanja za grupe korisnika ili računara, uključujući polise vezane za Registry bazu, sigurnosna podešavanja, instalaciju programa, skripte (startup i shutdown, kao i log on i log off), kao i redirekciju foldera. Administratori obično koriste GP da bi poboljšali i unapredili neke karakteristike, i da bi imali veću kontrolu nad pravima krajnjih korisnika u mreži. Da bi se taj proces pojednostavio mogu se kreirati specifične konfiguracije klijenata koje se zatim primenjuju na određene grupe korisnika i računara. Informacije o polisama se čuvaju unutar objekata grupne polise (Group Policy objects – GPOs), koji su povezani sa određenim kontejnerima u Active Directory, sajtovima, domenima i organizacionim jedinicama (OUs).

Andrija Djuraskovic
12.00

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:“";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

FOLDER

Folder je „fascikla“ u koju se po potrebi smeštaju fajlovi.Prva kompanija koja je pocela da koristi foldere je bila „Apple Lisa“.Koristi se u gotovo svim operativnim sistemima.Folderi su obicno prikazani ikonicom fascikle ali korisnik moze po potrebi da promeni izgled te ikonice koja bi mogla da ga podseti na nesto sto bi se nalazilo u tom folderu.U jednom folderu takodje moze da se smesti vise foldera.On moze da se preimenuje,da postane nevidljiv a I kod novijih sistema moze da se stavi sifra. Postoje I shortcut folderi koji sluze kao precice za neke druge failover koji su preveliki da se nalaze na desktopu. Obezbeđivanje centralnog mesta za smeštanje korisničkih podataka olakšava rad kada korisnici menjaju radne stanice, i olakšava pravljenje rezervnih kopija podataka svih korisnika u mreži. Kako bismo korisnicima omogućili da imaju lične foldere potrebno je da uradimo dve stvari:

  •   na serveru je potrebno napraviti deljeni folder unutar koga će se nalaziti korisničkilični folderi.
  • potrebno je u svojstvima korisničkog naloga podesiti lokaciju ličnog foldera.

Podrazumevane dozvole za novokreirane foldere omogućavaju svim korisnicima (lokalna grupa „USERS“) da kreiraju svoje fajlove i čitaju tuđe (ne i da ih menjaju i brišu). Takođe zbog nasleđivanja, ovakve dozvole se prenose i na podfoldere. Zbog toga ćemo prilikom kreiranja deljenog foldera za lične foldere korisnika izvršiti napredna podešavanja.

Profili korisnika

 Kao i svi višekorisnički operativni sistemi, i Windows razlikuje pojedinačne korisnike računara, kao i podatke jednog korisnika od podataka drugih korisnika. Ne samo da svaki korisnik ima sopstvene dokumente u ličnom folderu, već je i kompletno korisničko okruženje jednog korisnika odvojeno i različito od okruženja drugih korisnika. Korisničko okruženje obuhvata sva podešavanja koja korisnik izvrši u toku sesije za računarom: podešavanja izgleda radne površine, stavke u menijima, mapirani mrežni diskovi, lista skorije otvaranih dokumenata, sva podešavanja koja korisnik može da izvrši u kontolnom panelu.

Grupne polise

 

 Grupne polise (Group Policy GP) specificiraju podešavanja za grupe korisnika ili računara, uključujući polise vezane za Registry bazu, sigurnosna podešavanja, instalaciju programa, skripte (startup i shutdown, kao i log on i log off), kao i redirekciju foldera. Administratori obično koriste GP da bi poboljšali i unapredili neke karakteristike, i da bi imali veću kontrolu nad pravima krajnjih korisnika u mreži. Da bi se taj proces pojednostavio mogu se kreirati specifične konfiguracije klijenata koje se zatim primenjuju na određene grupe korisnika i računara. Informacije o polisama se čuvaju unutar objekata grupne polise (Group Policy objects – GPOs), koji su povezani sa određenim kontejnerima u Active Directory, sajtovima, domenima i organizacionim jedinicama (OUs).

Literatura:                                                                                                       Sava Nedeljkovic 4-6

http://en.wikipedia.org/wiki/Folder_%28computing%29#cite_note-4 – prevodio sa engleskog

http://www.elitesecurity.org/t364259-grupna-polisa-PROBLEM-pomoc

Оставите одговор